Anneke Spijker

Mijn hele leven werkte ik met verschillende textiele en handenarbeid vormen. Tot ik 17 jaar geleden  in aanraking kwam met vilten, deze textieltechniek heeft mij gegrepen en niet meer losgelaten. 

Al die vormen die vilten biedt. 2 en 3-dimensionaal, de mogelijkheden zijn oneindig!

Na vele uren van experimenteren en het volgen van masterclasses denk ik dat ik het proces wel in de vingers heb en  begrijp hoe het materiaal zich gedraagt. Maar toch, zo nu en dan wordt ik verrast. Dat leidt soms tot teleurstellingen maar gelukkig ook weer tot nieuwe ideeën. 

De natuur in mijn omgeving is mijn inspiratie. Schorsen van bomen, mossen, schimmels en de vergroeiingen zijn interessant om in mijn vilt te verwerken. De structuur, de textuur en de ritmes fascineren me.

Met name ritmes bieden mogelijkheden in vilt. Neem een dahlia bol. Perfect van vorm. Een ritme waar nauwelijks oneffenheden in waar te nemen zijn. Dit fascineert me en daagt mij uit om te ontwerpen met de mogelijkheden en de beperkingen van wol/vilt. 

Experimenteren, experimenteren. En dan eindelijk tot een object komen die aan je eisen kan voldoen. Dat is wat mij elke keer weer boeit aan dit materiaal.

www.annekespijker.com